Malzemeler
Muhallebi için;
1 litre süt
2 su bardağı su15 yemek kaşığı ince irmik
15 yemek kaşığı şeker
2 adet falım sakız
3 limonun kabuğunun rendesi
3 portakalın kabuğunun rendesi
2 paket vanilya (Birini damla sakızlı vanilya kullanabilirsiniz)
12 - 15 adet reçel (Turunç, incir, kabak, portakal veya mandalina kabuğu reçeli gibi sert reçeller)
Dış kaplaması için;
2 su bardağı Hindistan cevizi
Yapılışı:
Bir tencerenin içine irmik, şeker, limon kabuğu, portakal kabuğu, küçük parçalara bölünmüş sakız, süt ve suyu ilave edip kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim.
Oldukça katı şekilde pişen sütlü
tatlımızı ocaktan alıp içine vanilyaları ilave edip karıştıralım. Eğer evinizde
mevcutsa, doğranabilen reçellerinizi mercimek tanesi gibi doğrayıp lokum
karışıma ilave edelim ve tekrar karıştıralım.
Düz, kıvrımı olmayan bardaklarımızın içini su ile
çalkalayalım ve irmiklimiz ile dolduralım.
Doldururken arada hava boşlukları kalırsa fazla uğraşmayalım ki tatlımızın üzeri kaymaklanmadan sıcak sıcak bardaklara doldurabilelim.
Doldurduğumuz bardakları ılıması için bir kenara bırakalım. Yeterince soğuyunca bardakların üzerinde kalan boş kısımlarına kurumaması için birer yemek kaşığı içme suyu ilave edelim.
Bardakları bir tepsiye dizip bir gece dinlenmesi için (yaklaşık 12 saat) buzdolabında bekletelim.
Doldururken arada hava boşlukları kalırsa fazla uğraşmayalım ki tatlımızın üzeri kaymaklanmadan sıcak sıcak bardaklara doldurabilelim.
Doldurduğumuz bardakları ılıması için bir kenara bırakalım. Yeterince soğuyunca bardakların üzerinde kalan boş kısımlarına kurumaması için birer yemek kaşığı içme suyu ilave edelim.
Bardakları bir tepsiye dizip bir gece dinlenmesi için (yaklaşık 12 saat) buzdolabında bekletelim.
Buzdolabından çıkardığımız bardaklardan
lokumun kolay çıkması için kenarını bir bıçakla dönelim. Sonra bardağı ters
çevirelim ve lokumu bozmadan çıkaralım.
Lokumları istediğimiz boyutta halka
halka keselim. Sonra da her halkayı çukur bir kaseye doldurduğumuz Hindistan cevizinin içinde döndürelim ve servis kabımıza dizelim.
Bu işleme bütün lokumları bitirene kadar devam edelim. Servis kabına dizilen lokumları son haliyle de 4 - 5 saat dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz.
Bu işleme bütün lokumları bitirene kadar devam edelim. Servis kabına dizilen lokumları son haliyle de 4 - 5 saat dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz.
***Yalnız mümkün olduğunca lokuma elimizi değdirmeyelim ki parmak izlerimiz lokumumuzda kalmasın.
*** Ben bir parça lokumu 5 halkaya böldüm.
Soğuk servis yapınız.
Afiyet Olsun ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...
Lütfen Adsız yorum yapmayınız, bloğu olmayanlar da izleyicimiz olabilirler =)
En Kısa Sürede Yorumlarınızı Yanıtlayacağım !!!